niedziela, 3 sierpnia 2014

Jajka zapiekane w skorupkach

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam gdzieś, już nie pamiętam gdzie dokładnie przepis na te jaja byłam nastawiona sceptycznie. Od razu pomyślałam o skorupkach pomiędzy zębami, wątpliwych walorach smakowych i wielu innych. Myśl o przyrządzeniu tego dania kiełkowała przez długi czas. W końcu nie mając prawie nic w lodówce, a chcąc przygotować coś innego, specjalnego na kolację przypomniałam sobie o nich. Zaskoczenie było ogromne, kiedy okazało się, że są nic dodać, nic ująć - pyszne.
Składniki:
  • 4 jajka
  • 8 pieczarek średniej wielkości
  • ulubione przyprawy
  • masło
  • szczypiorek
  • bułka tarta
Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i ostudzone dzielimy na pół razem ze skorupką, najłatwiej, jeżeli użyjemy w tym celu nożyka z ząbkami (udało się za pierwszym razem). Wnętrze wydrążamy, aby nie naruszyć skorupki. Białko i żółtko siekamy drobno. Pieczarki siekamy, dusimy na maśle. Jajka i pieczarki mieszamy, dodajemy posiekany szczypiorek i przyprawy. Jeśli masa jest mało zwarta dodajemy jeszcze odrobinę masła, przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Połówki jaj nadziewamy farszem, dociskamy do bułki tartej, aby ładnie przylepiła się do farszu. Połówki jajek smażymy na oleju farszem w dół. Smacznego
Takie jajca na stałe trafią do naszego menu, skorupki się nam w gotowym daniu nie trafiły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz