piątek, 25 lipca 2014

Kotlety z piersi kurczaka

Wczoraj na obiadku pojawiło się ulubione danie Młodego i mężusia - kotlety z piersi kurczaka. Niby nic, a uwielbiamy je wszyscy, cała nasza trójka. To takie proste i szybkie, a zarazem jakie smaczne.
Składniki;
  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka miodu,
  • czosnek lub czosnek granulowany,
  • odrobina curry,
  • tymianek,
  • bułka tarta,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pierz,
  • ewentualnie (nie koniecznie ziarenka smaku)
Pierś z kurczaka kroimy na plasterki, posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu, delikatnie rozbijamy najlepiej przez papier lub folię. Przyprawy mieszamy z miodem i olejem. Marynatą smarujemy kotlety, odstawiamy do lodówki na minimum pól godziny. Po tym czasie kotlety obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Czasami przygotowujemy pierś z kurczaka bez panierki, wtedy pierś smażę na oliwie z oliwek. Jedno z ulubionych, o ile nie ulubione danie Pawła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz