środa, 30 lipca 2014

Devolay z kurczaka

Devolaya mimo, że to nic trudnego w przygotowaniu, ani też nic kosztownego zdarzało nam się jadać głównie na przyjęciach weselnych. Przeróżne w smaku, z rozmaitym nadzieniem, jedne lepsze od drugich. Aż pewnego dnia przełamałam się i spróbowałam. Było warto, smakowały wyśmienicie.
Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka pasków marynowanej papryki
  • szczypta tymianku
  • odrobina słodkiej mielonej papryki
  • pieprz 
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • twarde masło
  • 2 jajka
  • bułka tarta
Pierś z kurczaka kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, smarujemy nim piersi z jednej strony. Na posmarowaną pierś nakładamy wiórkę masła, kawałek mozzarelli i kawałek papryki, posypujemy przyprawami. Jajka rozmącamy z solą i pieprzem. Pierś z kurczaka zwijamy w roladkę i związujemy nicią wędzarniczą, lub przebijamy wykałaczką w obu końcach. Panierujemy w jajku i w bułce, smażymy na oleju. Do dania pasują lekkie, delikatne sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz